Despre noi

Fotografia mea
Drobeta-Turnu Severin, Mehedinti, Romania
Instituție Publică de Cultură, aflată în subordonarea și finanțarea Consiliului Județean Mehedinți
Biblioteca Județeană " I. G. Bibicescu " Mehedinți este o bibliotecă cu profil enciclopedic, aflată în slujba comunităţii mehedințene, permiţând accesul nelimitat şi gratuit la colecţii, baze de date şi la alte surse proprii de informaţii .
Asigură egalitatea accesului la informaţii şi la documentele necesare informării, educaţiei permanente, petrecerii timpului liber şi dezvoltării personale a utilizatorilor, fără deosebire de statut social ori economic, vârstă, sex, apartenenţă politică, religioasă ori etnică.

luni, 21 martie 2011

Ziua mondială a poeziei

Ziua de 21 martie a fost proclamata ca fiind " Ziua Internaţională a poeziei "  în urma celei de-a 30 sesiuni a UNESCO susţinută la Paris în octombrie-noiembrie 1999. Demersul UNESCO a pornit de la premisa de a acorda sprijin diversităţii lingvistice prin intermediul poeziei. Prin celebrarea poeziei în aceasta zi, se recunoaşte faptul că oamenii de litere şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o cotribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.
Biblioteca Judeteană " I.G. Bibicescu" a ţinut să marcheze acest eveniment  în colaborare cu un grup de actori ai Teatrului de amatori din Drobeta Turnu-Severin precum şi cu elevii unei clase din cadrul Colegiului Naţional " Gheorghe Ţiţeica".
 Astfel în cadrul Salii de lectura nr. 2, pentru a cinsti poezia şi slujitorii acesteia, grupul de actori a susţinut un emoţionant recital poetic acopaniat de acordurile mirifice ale chitarii.
Fiecare vers a atins coardele sensibile ale sufletelor celor prezenţi - bibliotecari, cadre didactice, elevi - prezentînd o fărâmă de lume într-o formă fascinantă dar sinceră.
 Natura, istoria, datinile traditia şi limba neamului nostru au reînviat într-un mod cat mai autentic şi mai firesc prin intermediul versurilor lui Eminescu, Arghezi, Bolintineanu, Sorescu etc. recitate cu multa emotie de catre actorii severineni.
Un alt moment al evenimentului a fost aniversarea poetului George Topârceanu cel care a surprins în versurile sale natura într-un mod delicat şi graţios. Elevii Colegiului Naţional " Gheorghe Ţiţeica" ne-au susrprins într-un mod plăcut cu selecţia de versuri ale marelui poet transpunandu-ne preţ de o clipa într-un alt univers: universul visarii:
"Frumoasă ești, pădurea mea,
Când umbra-i încă rară
Și printre crengi adie-abia
Un vânt de primăvară... Când de sub frunze moarte ies
În umbră viorele,
Iar eu străbat huceagul des
Cu gândurile mele... Când strălucesc sub rouă grea
Cărări de soare ..."( Cantec, George Toparceanu )
La finalul acţiunii participanţii au putut studia si comenta pe marginea carţilor din cadrul expoziţiei organizată de catre bibliotecarii Salii de Lectură, având ca temă Ziua Mondială a Poeziei . Printre aceste volume s-au aflat, bineînţeles şi cărţi din creaţia lui George Topârceanu.

George Toparceanu- 125 de ani de la nastere

Secţia de Imprumut Crihala din cadrul Bibliotecii Judeţene " I. G. Bibicescu" a aniversat 125 de ani de la naşterea poetului George Topârceanu alături de elevii claselor gimnaziale din cadrul Scolii cu clasele I-VIII nr. 14, Drobeta Turnu-Severin.
Pentru a marca acest eveniment bibliotecarele au  pregatit pentru copii mai multe videoproiecţii cu prezentări powerpoint inspirate din opera marelui poet.
După vizionarea videproiectiilor pregatite copiii au susţinut un program artistic cu poezii şi cantece avand ca tematica poeziile lui Toparceanu.
Tot pentru acest eveniment copii au realizat o expoziţie cu picturi inspirate din poziile lui Topârceanu. Fiecare copil şi-a prezentat desenul şi a recitat poezia din care se inspirase pentru realizarea acestuia.
 
La finalul actiunii desfaşurate cu ocazia acestui eveniment bibliotecarele au pregatit copiilor o expoziţie de carte petru copii avand ca tema opera lui George Toparceanu.

  , ,Atlas Germanie Specialis sev Imperium Romano-Germanicum”, autor Iohann Baptista Homann, apărut la Nürenberg, în 1935. Johann Baptist Ho...