Despre noi

Fotografia mea
Drobeta-Turnu Severin, Mehedinti, Romania
Instituție Publică de Cultură, aflată în subordonarea și finanțarea Consiliului Județean Mehedinți
Biblioteca Județeană " I. G. Bibicescu " Mehedinți este o bibliotecă cu profil enciclopedic, aflată în slujba comunităţii mehedințene, permiţând accesul nelimitat şi gratuit la colecţii, baze de date şi la alte surse proprii de informaţii .
Asigură egalitatea accesului la informaţii şi la documentele necesare informării, educaţiei permanente, petrecerii timpului liber şi dezvoltării personale a utilizatorilor, fără deosebire de statut social ori economic, vârstă, sex, apartenenţă politică, religioasă ori etnică.

luni, 25 aprilie 2011

Bibliotecile comunale din Mehedinți vor fi punctul 0 al comunității

 
                 Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național,  Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autoritățile locale și naționale și bibliotecile din țară. Pentru a-și atinge acest obiectiv,  Biblionet se va concentra pe patru componente principale ale programului:
1.    Facilitarea accesului public la informație : Înființarea unei rețele de biblioteci cu calculatoare cu acces public;
2.    Pregătirea bibliotecarilor din Bibliotecile Publice:  Furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari. Cursuri de formare în utilizarea calculatorului pentru bibliotecarii români.
3.     Promovarea valorii bibliotecilor pentru comunitate: Parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice (ANBPR).
4.    Asigurarea sprijinului guvernamental: Implicarea administrației în vederea adaptării politicilor publice.
            Programul se desfășoară pe o perioadă de cinci ani care le va facilita românilor accesul gratuit la informație, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România.
            Biblionet va sprijini cu precădere acele biblioteci care își stabilesc ca prioritate accesul public la informație și demonstrează disponibilitatea de a-și asuma o parte din costurile implicate în amenajarea unor noi centre cu calculatoare publice și internet. Deoarece va dota peste 1.500 de biblioteci din România cu calculatoare printr-un proces competitiv de selecție, Biblionet va facilita accesul gratuit la informație pe întreg teritoriul României.
            Programul este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates  cu 26,9 miliarde de dolari iar Microsoft Corp, partener al Programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către biblioteci.
           Programul a fost lansat pe 23 aprilie 2009, de Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor și Ziua Bibliotecarului din România,  la Biblioteca Universitară din București.
           Patru calculatoare performante, o imprimantă multifuncțională, un proiector şi accesul la internet vor transforma bibliotecile din județul Mehedinți în locuri foarte populare atât pentru copii, cât şi pentru părinţi sau pensionari.
După primar, învățător sau preot, o nouă categorie se va ridica în lumea satului mehedințean - bibliotecarii ce îi vor ajuta pe localnici să butoneze tastaturile şi să afle informaţii din lumea întreagă. Și pentru a revitaliza biblioteca comunlă vor folosi ca armă informația. Vor trimite analizele medicale ale utilizatorilor prin internet sau le vor printa hotărâri judecătoreşti scutindu-i pe aceștia de un drum, îi vor iniţia într-ale Skype-ului, astfel încât traversarea vreunui ocean până la cei dragi să fie floare la ureche.
Pentru copii internetul gratuit va fi o adevarată mană cerească deoarece se cunoaște foarte bine că în lumea satului foarte puțini dețin un calculator personal iar conexiune la rețeaua Internet și mai puțini. Rețele soaciale, citirea e-book-urilor gratuite, participarea la concursuri educative on-line, vizionarea de documentare nu vor mai fi un vis ci vor deveni realitate pentru mulți.
            Ideea de a revitaliza satul românesc și de a-l aduce mai aproape de cultură  a venit de la Fundaţia „Bill şi Melinda Gates”, care cu ajutorul IREX implementează proiectul Biblionet în România. Primarii vor pune la bătaie un spaţiu potrivit, renovat şi vor plăti abonamentul lunar pentru Internet  iar Fundaţia, cu ajutorul Microsoft, vor aduce softul, calculatoarele, multifuncționala și proiectorul.
            Proiectul va demara în Mehedinți prin utilarea a 20 biblioteci publice cu setul de aparatură electronică primit, urmând ca în viitor fiecare comună să dețină un centru Biblionet.
Pentru detalii suplimentare dar și participarea la discuții pe această temă accesați site-ul oficial al programului http://www.biblionet.ro
Vom reveni cu detalii de la inaugurarea fiecarui centru Biblionet.

  , ,Atlas Germanie Specialis sev Imperium Romano-Germanicum”, autor Iohann Baptista Homann, apărut la Nürenberg, în 1935. Johann Baptist Ho...